Sağlık

Nilüfer Belediyesi Mineral Analiz Laboratuvarı ile çiftçinin yanında

Nilüfer Belediyesi, tarım arazilerinin daha verimli kullanılması ve çiftçinin tam kapasite iş alabilmesi için Mineral Analiz Laboratuvarı kurdu. NİLKOOP tarafından işletilecek laboratuvarda; Tarım alanlarının besin maddesi içeriği, bitkilere besin sağlama gücü, verilecek gübre miktarı ve türü, topraktaki beslenme bozuklukları gibi verimi etkileyecek araştırmalar yapılacaktır.

 

Tarımsal üretimi artırmak ve çiftçileri bilinçli üretime teşvik etmek amacıyla yıllardır tarım konusunda farkındalık yaratacak değerli projelere imza atan Nilüfer Belediyesi, Mineral Analiz Laboratuvarı ile bu çalışmalara bir değerli kamuoyunu daha ekledi.
Nilüfer Belediyesi, Bursa Ulutek Teknopark’ta oluşturduğu Mineral Analiz Laboratuvarını hizmete açtı. Nilüfer Belediyesi Halkevinde düzenlenen protokol töreni ile ortak hizmet amacıyla kullanılmak üzere laboratuvarın işletmesi SS Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne devredildi. 10 yıl süreyle geçerli olacak protokole Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet, Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey, NİLKOOP Başkanı Mehmet Ali Yumurtacı, NİLKOOP Başkan Yardımcısı Arca Atay ve NİLKOOP Yönetim Kurulu Üyesi Emre Karagöz imza attı.
İmza töreninin ardından konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet
Doğru tarım teknikleri ile sağlıklı gıdaya ulaşmak için değerli çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Çiftçiler için yeni bir projenin ilk adımını atmış olduk” dedi. Bursa Uludağ Üniversitesi iş birliği ile Nilüfer’deki tarım alanlarında toprak analizleri yaptıklarını belirten Önder Turgay Fazilet, şimdi de toprak, su ve bitki analizleri için yeni bir laboratuvar satın aldıklarını dile getirdi. Önder Fazilet, “Amacımız çiftçilerimizin girdi maliyetlerini düşürerek yüksek verim ve gelir elde etmelerini sağlamak” dedi. Lider Turgay Fazilet, “Bu laboratuvar ile çiftçilerimizin üretimlerinde yüksek verim elde etmelerine destek olmak istiyoruz. Üretimlerinde en büyük girdilerden biri gübredir. Uzmanlar tarafından yapılacak analizler sonucunda çiftçilerimiz hangi toprağın hangi gübreye ne kadar ihtiyacı olduğunu, kullandıkları sulama suyunun kalitesini öğrenmiş olacaklar. Böylece girdi maliyetleri düşecektir.

Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey, “Toprağı korumak, çiftçiyi korumaktan başlar” diyerek, yapılacak analizlerin önemine de vurgu yaptı. Toprak, su ve bitki analizlerinin çiftçinin girdi maliyetlerini düşürmesine yardımcı olacağını ifade eden Aybey, “Çiftçiye girdisini sağlarsanız çiftçi kendi toprağını korumasını bilir. Böyle bir tesisi yapan Nilüfer Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum. Bu analizler çiftçimizin verimi açısından çok etkili olacak.Son yıllarda gübrede fahiş fiyat artışları oluyor.Bu durum çiftçimizin gelirini düşürdü.Çiftçilerimiz analizlerini yaptırarak girdi maliyetlerini düşürebilirler.” Çiftçilerin test yaptırması için teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Aybey, “Çiftçiyi ikna edemezsek elimiz boş kalırız. Ziraat Odası olarak tarımla ilgili her konuda destek vermeye hazırız. ”

NİLKOOP tarafından Nilüfer Ziraat Odası iş birliği ile işletilecek olan Mineral Analiz Laboratuvarında; Nilüferde gerçekleştirilen tarımsal faaliyetler sonucunda bitki beslenmesinde ve organik toprak kalitesinde uygun veya istenmeyen yönde değişimler tespit edilecektir. Ayrıca bu çalışma ile toprak verimliliğinin devam ettirilebilmesi için öncelikle tarım alanlarının özellikleri en güzel haliyle tanımlanacak ve bu amaçla toprakların fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri analiz edilerek analiz edilecektir. belirlenecek ve toprak yapısına göre piyasa fiyatı yüksek bir çalışma deseni oluşturulacaktır.

Bu proje ile bilinçsiz gübre kullanımının önüne geçilmesi, kaynak israfının önüne geçilmesi, doğanın ve toprağın kirlenmesinin önüne geçilmesi de amaçlanıyor. Cihaz, alet ve ekipmanları tamamlanmış olan laboratuvarda ayrıca topraktaki drenaj sorunlarının tespiti ve analiz önerileri sunulacaktır.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu