Sağlık

Beyniniz için ‘Vay be’ diyeceğiniz 7 ilginç bilgi!

İnsan beyni, bilim dünyasının araştırdığı ve hala daha sırlarını çözemediği organlar ortasında yer alıyor.

Beynin içerisinde yer alan sırlar ve tekrar beynin işleyişi, en büyük merak hususlarından birisi..

Birçok sinemaya bahis olan beyin ve beyin gelişimi hakkındaki sırlar tam manasıyla bilinmiyor fakat her geçen gün değişik bilgiler ortaya çıkıyor.

Bilim adamları tarafından yapılan araştırmalar, beynimizin sonsuz sırlara dolu olduğunu gösteriyor. Ortaya çıkan bilgiler ise insanları şaşırtan mucizevi tesirlere sahne oluyor.

Bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sayesinde, beynimize dair aydınlanması gereken karanlıklar açığa çıkıyor.

Ayrıca bu mucizevi organa dair ilk kayıtlar Antik Mısır medeniyetine dayanıyor ve 1800’lerde keşfedilen Edwin Smith Cerrahi Papirüsü içerisinde de yer alıyor.

O günden bugüne kadar beyne dair anlayışımız büyük ölçüde değişti ve gelişti.Ortaya çıkan bilgilerle her geçen gün değişmeye devam ediyor.

Bu yazıda ise “Vay be” diyeceğiniz kadar enteresan bilgiler yer alacak. Okurken, beyninizi keşfetme fırsatı bulacaksınız.

Beyin hakkında değişik bilgiler

Beynimiz ne kadar büyük?

Yetişkin erkek beyinlerinin ortalama 1336 gram, bayan beyinlerinin ise 1198 gram geldiği yapılan araştırmalar ile ortaya konuldu.

Ayrıca yeniden yapılan araştırmalarda; insan beyninde yaklaşık olarak 90 milyar nöron (sinir hücresi) bulunduğu ortaya çıkarıldı.

Beyin nelerden oluşur?

  • BEYİN SAPI
  • BEYİNCİK
  • SEREBRUM

İşlev göstermek için ne kadar güç harcıyor?

Beyin, insan yükünün yalnızca %2’sini oluşturuyor lakin gün içerisinde vücudun muhtaçlık duyduğu gücün %25’ini tek başına tüketiyor.

İnsan beyninde ağrı alıcısı bulunur mu?

Beyin ameliyatları çoklukla hasta uyutulmadan yapılıyor. Zira beyinde acı ya da ağrıyı algılayabilen reseptörler bulunmuyor.

Beyin yaşla birlikte değişir mi?

Ön lob ve hipokampüs 60-70 yaşımıza geldiğimizde küçülmeye başlar ve bunlar bilişsel süreçlerden, hafıza oluşumundan ve hatırlamadan sorumludur. Bu da aslında yeni şeyler öğrenmeyi ve bunları hafızamızda tutmayı zorlaştırır.

Beyin ziyanlı unsurları fark edebilir mi?

Beynin kumayı denetim eden postrema bölgesi, kan-beyin bariyerine duyarsız olan tek bölgedir. Böylelikle postrema kanımızdaki ziyanlı unsurları farkedebilir.

Kaç yaşında “beyin” olgunluğuna ulaşırız?

Yasalara nazaran ergenlik çağı 18 yaşında doluyor ama bilime nazaran insan beyninin olgun hale gelmesi kişinin 25 yaşına gelmesiyle mümkün oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu