Teknoloji

Astronot Alper Gezeravcı ile uzaydan 4. bağlantı! Sık sorulan soruları yanıtladı

Gezeravcı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil ve TUA Başkanı Yusuf Kıraç’ın katılımıyla Türkiye Uzay Ajansı’nda (TUA) düzenlenen basın toplantısında Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Türkiye’nin ilk astronotu olarak tarih yazdınız. Nasıl hissediyorsunuz?”Gezeravcı soruyu yanıtladı: “Duygularımı yaşadığım hiçbir şeyle kıyaslamak mümkün değil. Bu olağanüstü bir memnuniyet ve gurur. Duygular insan kalbine bile sığmıyor. Bu çok pahalı ve değerli görevin bir modülü olduğum için mutluyum. Ülkemiz ve devletimiz, gelecek nesillerimizin hayallerini göklerin ötesine, uzayın derinliklerine taşıyabilmek için irade ortaya koymuşlardır.” Burada olmaktan inanılmaz mutluyum. Beni buraya getiren yüce bayrağımızın istasyonda asılı olduğu yerden her geçişimde, irade ve kararlılığıyla buraya adım atan devletimizin milletimize kattığı memnuniyeti, gururu ve heyecanı yaşıyor ve ürperiyorum. . Ülkemin yanımda olduğunu bilmek, desteğini hissetmek çok pahalı, bana verdiği gurur çok büyük. “Çok büyük. Uzayı ve uzayda kalıcı insan varlığının sembolü haline gelen bu istasyonu anlatabilirim ama duyduğum gururu anlatmak çok zor.”o cevapladı.

“HAYALLERİMİN BİLE ÇOK ÖTESİNDEYDİ”

Gezeravcı, “Astronot olmak için seçme sürecine katıldığınızdan bu yana hayatınızda ne gibi değişiklikler oldu?”Soruya şu şekilde cevap verdi:

“Yıllardır jet pilotu olmama rağmen, Ulusal Uzay Programımız açıklanana kadar aklımın ucundan dahi geçirmediğim bir alanda ülkeme hizmet etmek hayallerimin ötesindeydi. Bu göreve layık bir seçim sürecinin ardından, bu göreve layık bir seçim sürecinin ardından şunu öğrendim: Ülkemin ilk insanlı uzay görevini gerçekleştirmek için bir astronotun sahip olması gereken şartlar. “Bütün eğitimleri aldım. Bu göreve özel yeni bir yaşam biçimini benimsedim ve o andan itibaren kendimi tamamen bu yeni göreve kanalize ettim.”

Gezeravcı, ISS’ye gitmeden önce nasıl bir eğitim aldığı sorusu üzerine, “Görevin fizyolojik gereksinimlerini karşılamak için alçak basınç odası ve santrifüj eğitimi aldık. Vücudumuz yer çekimi kuvvetine maruz kaldığında görevlerimizi yerine getirebilmek için gerekli fiziksel yetenekleri geliştirdik. Dragon uzay aracının normal çalışmasına yönelik eğitim aldık. ve her ihtimale karşı acil durum senaryoları. Uzay istasyonunun normal işleyişini ve “Acil durum prosedürlerini öğrendik. Misyonumuza özel gerçekleştireceğimiz bilimsel deneylere yönelik teorik ve uygulamalı eğitimleri tamamladık. Dünya’ya dönüşte karşılaşabileceğimiz suya iniş sonrası acil durum senaryolarına yönelik hayatta kalma eğitimi aldık.”söz konusu.

“ACİL DURUM SENARYOLARINI AKLIMDA TEKRARLIYORUM”

Gezeravcı, “Koltuğa bağlandığınız andan itibaren lansman sürecinde nasıl hissettiniz?”Soruya şu şekilde cevap verdi:

“Uzun ve meşakkatli bir hazırlık sürecinin ardından milletimizin sabırsızlıkla beklediği anın nihayet geldiğini ve tüm ülkemin bu lansman sürecini ekranlarının önünde tek yürek olarak takip ettiğini bilmek beni çok duygulandırdı. Gülümsedim, içimdeki mutluluk sığmadı. Yaşadığım inanılmaz süreci ve içinde bulunduğum anın ne kadar muhteşem olduğunu içimde tutamadım.” “Öyle olduğunu sanıyordum. Kendimi çimdiklerdim ama astronot kıyafetiyle maalesef bu mümkün olmadı. Bir yandan da olası acil durumlarda göstereceğimiz tepkileri, izleyeceğimiz prosedürleri zihnimde tekrarlıyordum. Bunlar bu görevde ihtiyaç duyulabilecek bilgilerdir ve bu nedenle her zaman hazır olmak çok önemliydi.”

Yer çekiminin olmaması nedeniyle vücutta dağıtılması gereken sıvıların üst kısımlarda birikmesi nedeniyle yüzün Dünya’ya göre daha şiş göründüğüne dikkat çeken Gezeravcı, kemik yoğunluğu ve kaslardaki azalmayı önlemek için özel antrenman programları uyguladıklarını söyledi. yığın.

Gezeravcı, vücut sıvılarındaki basınç değişikliğine bağlı olarak bazı görme sorunları ve bağışıklık sistemi zayıflıklarının oluşabileceğine dikkat çekti. “Çok şükür şu ana kadar böyle bir sorun yaşamadım. Uzayda yaşamanın vücut üzerindeki etkilerini anlamak ve bunlara karşı önlemler geliştirmek için hem Türk hem de yabancı bilim adamları tarafından sürekli araştırmalar yapılıyor. Aslında ben de katkıda bulunmak istiyorum. Türk bilim adamlarının bu konudaki çalışmalarına.” “Burada bazı çalışmalar yürütüyorum ve veri topluyorum.”dedi.

GÜNLÜK 12-15 GÖREV

UUİ’de zamanını nasıl geçirdiği sorulduğunda Gezeravcı şu değerlendirmeyi yaptı:

“UUİ’deki hayatım buraya gelmeden çok önce geniş katılımlı bir grup tarafından tüm detaylarıyla planlanmıştı. Günlük işlerime görev kontrol merkezi ile planlama toplantısı yaparak başlıyorum. Ortalama 12-15 farklı görev gerçekleştiriyorum. Her biri farklı uzunlukta ve içerikte. Bu görevler arasında ülkemizden de buraya getiriyoruz.” Başta bilimsel deneyler olmak üzere dünya üzerinde belirlediğimiz gözlem noktalarını takip etmek, istasyon içerisinde bana verilen sorumlulukları yerine getirmek, sizlerle temaslarımız gibi farklı yayın bağlantılarını yürütmek gibi çok dikkat ve güç gerektiren görevler var. , sağlık testlerimizi gerçekleştirmek ve tıbbi numuneler almak. Bu sınırlı süre içerisinde, “Türk bilim insanları adına yapmam gereken pek çok bilimsel deney ve çalışmam var. Aylardır hazırlığımızı yaptığımız için zamanımı çok iyi kullanmalı ve planlanan tüm faaliyetleri tamamlamalıyım.”

“EN ÇOK ÖZLEDİĞİM YEMEK GÜVEÇ”

Gezeravcı, diğer astronotların ISS’deki faaliyetlerine de değindi. “Bizim varışımızla birlikte, ISS’nin 25 yıllık tarihinde ilk kez bu kadar çok ülkeden astronot aynı anda burada bulunuyor. Şu anda 7 ülkeden ve 9 farklı milletten astronotlar burada birlikte çalışıyor. Burada vakit geçiriyoruz. Bütün bu arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz ve bazı etkinlikleri birlikte yürütüyoruz. Örneğin, “Deneysel çalışmalarımızı tek başımıza yapıyoruz ancak dünyaya göndermek için çektiğimiz bazı fotoğraf ve fotoğraf çekimlerinde birlikte çalışıyor ve birbirimize yardımcı oluyoruz. Planladığımız faaliyetler nedeniyle farklı bir yerde olmamız gerekmiyorsa yemek yemek için de bir araya geliyoruz.”dedi.

Alper Gezeravcı ayrıca beslenme faaliyetlerine ilişkin soruları da şöyle yanıtladı:

“Beslenme rutinimiz dünyanınkiyle tamamen aynı. Nisan ayında ABD’ye varır varmaz uzayda yiyeceğimiz yiyecek ve içecekleri seçtik. Beslenme mühendislerinin yardımıyla 70’e yakın yiyecek ve 30’a yakın içecek alternatifi denedik. ve tercihlerimizi belirledik. Yiyecek ve içecekleri belirlerken temel kriter günlük kalori hedefini tutturmak ve sağlıklı olmaktır.” Daha sonra belirlediğimiz yiyecek ve içecekler istasyonda kalacağımız süreye uygun olarak hazırlanıp, yola çıkmadan önce kargo olarak taşınmak üzere paketlendi. Aslında yiyeceklerimiz biz daha uzay istasyonuna varmadan buraya gönderilmişti. Bu özel gıdaların tamamı üretim esnasında vakumlu ambalajlarda havadan korunmuştur. Böylece uzun süreler boyunca. “Tazeliğini korudu ve bozulmadı. Ülkemize gelen yabancı misafirleri en çok cezbeden yönlerden biri de Türk mutfağımız. En çok özlediğim yemek ise güveç.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu