Haber

Spiegel’den Netanyahu analizi: Savaşı kendi çıkarları için mi sürdürüyor?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD’li CNN kanalına verdiği röportajda 7 Ekim’deki saldırıyı önlememe sorumluluğunu üstlenip üstlenmeyeceği sorusunu yanıtsız bırakması Alman basınında da gündem oldu.

Der Spiegel dergisinden Richard C. Schneider’in ‘Sorun Çıkaran’ başlığıyla yazdığı analizde, “Benjamin Netanyahu savaşın ortak sorumluluğuna dair hiçbir şey duymak istemiyor. İktidara sarılıyor ve Filistinlilerle yakınlaşmayı engelliyor. Çoğunluk İsraillilerin büyük bir kısmı onun (iktidardan) ayrılmasını talep ediyor” yorumunu yaptı.

‘KENDİSİ DIŞINDA HERKES SORUMLU’

Netanyahu’nun “kendisi için tipik sayılabilecek Gazze savaşından kendisi dışında herkesi sorumlu tuttuğu” yorumuna yer verilen analizde, Netanyahu’nun saldırının önlenememesinden istihbarat birimini ve orduyu sorumlu tuttuğu hatırlatıldı. 7 Ekim’de şunu ekledi: “Ona göre hiçbir şey bilmiyordu, hiçbir şey bilmiyordu.” “Bizi uyarmadılar.”

Bunun gerçeğe tam olarak uymadığını belirten Der Spiegel, “Sorumluluk kelimesinden hiç bahsetmiyor, çünkü bunu ciddiye alırsa bu onun için istifa anlamına gelir. En geç çatışmalar bittikten sonra.”

‘Yüzleşmeyi önlemek için savaşı uzatıyor olabilir mi?’

Analizde İsrail kamuoyundaki tartışma ve görüşler şu sözlerle anlatıldı:

“Netanyahu’nun bu savaşı gerçekten ülkesinin çıkarı için mi, yoksa belki de daha çok kendi çıkarı için mi yürüttüğü sorusu İsrail kamuoyunda uzun süredir soruluyor. Belki de çatışmayı uzatmak istiyor ve böylece çatışmayı daha da uzatmak istiyor olabilir.” Netanyahu’nun eski ulusal güvenlik danışmanı Yaakov Amidor bile bunu söylüyor Ultra Ortodoks Şaş partisinden Çalışma Bakanı Yoav Ben-Tzur da öyle.

İsrail toplumu kaynıyor. Kasım ayı başında yapılan anketin sonuçlarına göre halkın yüzde 76’sı Netanyahu’nun görevi bırakması gerektiğini düşünüyor. “Yüzde 64’ü savaş biter bitmez yeni seçimlerin yapılmasından yana.”

‘BAŞBAKAN HUZURLU BİR GELECEĞE ENGELDİR’

Analizde, çatışmalar başlamadan önce tartışmalı yargı düzenlemesini protesto eden aktivistlerin temsilcisi Moshe Radman Abutbul’un da Netanyahu’nun bir an önce ayrılmasını talep ettiğini belirttiği sözlerine de yer verildi.

Netanyahu’nun çatışmalar sona erdiğinde Gazze’de ne olacağına dair net bir görüş belirtmediğini hatırlatan Spiegel, analizini şu değerlendirmeyle sonlandırdı:

“Filistin Yönetimi, İsrail’in masaya oturabileceği tek Filistin kurumu. Ancak Netanyahu ve aşırı koalisyon ortakları bunu yapmıyor. Başka bir deyişle, başbakan barışçıl bir geleceğin önünde engel teşkil ediyor. ABD muhtemelen bunu görüyor. giderek daha fazla İsraillinin yaptığı gibi bu böyle.” “Netanyahu’nun hükümet lideri olarak günleri sayılı olabilir.” (DIŞ HABER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu