Haber

Kılıçdaroğlu’na çarpıcı ‘seçim’ eleştirisi: CHP sıfırlanana kadar mücadele edecek

  • Haber7 – ÖZEL

Türkiye genelinde sandıklar açıldı. yüzde 99,7 açıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre oylar yüzde 52,14 Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. YSK Lideri, Erdoğan’ın resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kazandığını açıkladı.

Seçim sonuçlarını pahalıya mal eden uzman isimler çarpıcı açıklamalarda bulundu.

SONAR Lideri Hakan Bayrakçı:

SONAR’ın hem 3 Mayıs’ta hem de 26 Mayıs’ta belirlediği araştırma sonuçları yüzde 1’lik sapmayla doğru çıktı. Bu konuyu yayında dile getirdiği için Kanal 7’ye teşekkür eder, saygılarımı sunarım. Sonuç kısa sürede belli oldu. Sayın Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık yüzde 52 oyla seçimi kazandı. HDP ve PKK’nın Kemal Kılıçdaroğlu’nu net bir şekilde desteklemesi seçimin en etkin belirleyicisi oldu. Ana muhalefet, yeni bir genel lider bulmadıkça asla seçim kazanamayacağını anlamalı. Öte yandan muhalefetin iktidara oy veren seçmeni hafife alan yaklaşımının da yanlış olduğu anlaşıldı.

GENAR Lideri İhsan Aktaş:

Tahminimiz yüzde 53 idi. Hata payımız yüzde 1,2 oldu. Görünen o ki her iki taraf da sandığa gitmedi. Sinan Oğan’ın oyu ikiye bölünmüş görünüyor.

İletişim Uzmanı Ali Saydam:

Almanya’da şansölye adayları seçim kaybettiğinde bırakın siyasetten çekilmeyi, siyasi hayatlarının bile mahvolduğuna tanık oluyoruz. Bu birçok ülkede böyledir. Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’deki başarısı koltukta kalmasıdır. Seçimi hep kaybetmesi ve hep koltukta kalması büyük bir başarıdır. İkincisi, taban tabana zıt parti ve grupları bir araya getirmesidir. Bunu bir başarı olarak görmek mümkündür ancak diğer yandan uyum gösterememenin bir sonucu olarak çatışma olumsuz bir etki yaratabilir. Erdoğan’ın seçimi kazanmasının birçok nedeni var. CHP’liler seçmeni okuyamadı. Bu seçimde de iki eksenin büyük rol oynadığı kanaatindeyim. Dış politikadaki duruşun bunu belirlediğini söyleyebiliriz. Kılıçdaroğlu ise tam tersi bir politika uygulayacağını söyledi. İkincisi, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüdür.

SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran:

Kılıçdaroğlu, 12. seçimini de kaybetti. 2010 referandumundan bu yana kaybetti. Tüm bu kayıplarla birlikte kaybetmesine ve CHP’nin başında kalmasına neden olan bir zaafı var. Gücü ve zayıflığı vardır. Birincisi, partisini tutabilir. Yani 6 kongrede koltuğunda kalmayı başardı. İki belediye başkanını eleyerek tekrar aday olmayı başardı. Bunlardan biri büyük koalisyonu kurmayı başardı. Kılıçdaroğlu’nun başarılı olduğu partiler bunlar. Ancak bu başarı, kendi adaylığını dayattığı için yenilgisinin ardındaki sebeptir. 21 yıldır iktidarda olan bir Cumhurbaşkanı, son 5 yılda yaşanan koronavirüs sürecine, yıkıcı depreme ve ekonomik sıkıntılara rağmen son 3 seçimde hala emsal sonuçlar alabiliyorsa muhalefet burada bir terslik olduğunu düşünmeli. Kılıçdaroğlu beni hiç şaşırtmayan bir konuşma yaptı. Son açıklamasında özeleştiri yerine daha saldırgan ve suçlayıcı bir formül seçti. Kılıçdaroğlu’nun bu koalisyonu bir arada tutabilmesi gerektiğini düşünüyor. Çünkü sonuç öyle bir sonuç ki, İstanbul ve Ankara’da alınan sonuçlara kıyasla bu seçimi kendisi için bir başarı olarak sunabilir. Oyları biraz artırdığı için koalisyonu ortada tutup yerel seçimlere götürürse başarıya ulaşabilir. Bu da onun CHP’nin başında kalmasına neden olabilir.

Gazeteci Yazar Nedim Şener:

Sayılardan yola çıkarsak daha gerçek noktalara ulaşabiliriz. Bu oy oranları 2018 seçimlerinin sonucudur. Yani 2018 seçimlerinde Erdoğan yüzde 52,3 oy aldı. Karşısında 4 aday vardı; Demirtaş, Karamollaoğlu, Akşener ve Muharrem İnce. Yani topladığınız tek şey yüzde 48’di. Bu muhalefet bloğu oyunu Kılıçdaroğlu’na verdi. CHP’liler buradan ne gibi sonuçlar çıkarıyor? Sol deyince eleştiriden çok özeleştiri var. Maalesef Kılıçdaroğlu’nda o özeleştiriyi göremedim. Ve en kötüsü de delege yapısıyla kendisine bağlı bir örgüt üretmiş ve CHP’yi sıfırlayana kadar mücadele etmek üzeredir. Kemalist çizgi kalmadığına göre Muharrem İnce umarım oraya nüfuz etmeyi başarır. Bütün bu felaketlere rağmen bir muhalefet bloğuna 1 puan oy veremedi.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu