Ekonomi

Türkiye 2053 yılına kadar ulaşım altyapısına 168 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor

Uraloğlu, AB Komitesi Lideri Ursula von der Leyen’in ev sahipliğinde Brüksel’de düzenlenen Küresel Ağ Geçidi Forumu’nun Ulaştırma Koridorları Panelinde konuştu.

“Türkiye’nin aslında stratejik bir konumu var.” Uraloğlu, Türkiye’nin hava, kara, deniz ve demiryolu gibi tüm ulaşım alanlarında faaliyet gösteren önemli bir ülke olduğunu vurguladı.

Uraloğlu, Türkiye’den 67 ülkeye sadece 4 saatlik uçuşla gidilebildiğine dikkat çekti.

Türkiye’nin 2053 vizyonu üzerinde çalıştığını hatırlatan Uraloğlu, “Ülkemizde son 21 yılda ulaşım altyapısına 194 milyar dolar yatırım yaptık. Bundan sonra 2053 yılına kadar yaklaşık 168 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyoruz. ” dedi.

Uraloğlu, özellikle net sıfır emisyon yaklaşımı nedeniyle demiryollarının son dönemde çok daha değerli hale geldiğine dikkat çekerek, Türkiye’nin de bu alana odaklandığını anlattı.

Özellikle Orta Koridor’daki ülkelerin Türkiye’ye demiryolu bağlantısı sağladığına işaret eden Uraloğlu, bu ilişkinin Boğaz’ın Marmaray geçişi aracılığıyla tüm Avrupa demiryoluna yayıldığını belirtti.

Demiryolu kapasitesi artırılacak

Uraloğlu, “Demiryollarının kapasitesini artırmamız lazım. Özellikle Kars-Sivas arasındaki yaklaşık 300 kilometrelik demiryolunu geliştirmemiz lazım.” dedi.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden yük taşımacılığı için yaklaşık 122 kilometrelik demiryolu ağının hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirten Uraloğlu, Orta Koridor’da kapasitenin artırılması için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Bakan Uraloğlu, “Genel olarak Doğu-Batı ekseninden bahsediyoruz. Burası ticaretin yoğun olduğu eksen. Bahsettiğimiz koridorların tamamı Doğu-Batı güzergahında. Artık Kuzey-Güney güzergahları ciddi bir hale geldi. Değerli. Doğu-Batı rotalarını Kuzey-Güney ile desteklememiz lazım.” söz konusu.

Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar ile Basra Körfezi’nden Türkiye’ye kadar yaklaşık 1200 kilometrelik demiryolu ve otoyol projesi üzerinde çalıştıklarını belirten Uraloğlu, bu projenin finansmanı ve inşasını görüştüklerini söyledi.

Doğudaki komşularımız değerlidir

“Bölgesel iş birliği önemli. AB ile ülkemiz arasındaki ilişkiler değerli olsa da doğudaki komşularımızla ilişkilerimiz de değerli. Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan ile iyi ilişkilerimiz var. Bir araya gelip anlaşmalar yapıyoruz. ” ifadesini kullanan Uraloğlu, bu anlaşmaların hem bölgesel iş birliğine katkı sağladığını hem de Avrupa’nın başlangıç ​​noktası olan Türkiye’nin değerine dikkat çektiğini vurguladı.

Sorunların oturarak, konuşarak, anlaşarak çözülebileceğine işaret eden Uraloğlu, “Gerçekten bir takım siyasi yaklaşımlarla bu süreçleri sekteye uğratmamak lazım.” söz konusu.

Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Odile Renaud-Basso, Kazakistan Ulaştırma Bakanı Marat Karabayev ve Türkmenistan Maliye Bakanı Serdar Jorayev de konuşma yaptı. AB Komitesi.

Bakan Uraloğlu, Brüksel temasları kapsamında ayrıca Ulaştırmadan Sorumlu AB Komitesi Üyesi Valean ve AB Yönetim Kurulu Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Oliver Varhelyi ile de görüşmelerde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu