Haber

İsrail Parlamentosu, Filistinlileri çileden çıkaran ‘aile birleşimi’ yasasını bir yıl daha uzattı

İsrail Meclisi, Filistin aile birleşimini yasaklayan “aile birleşimi” yasasının bir yıl uzatılmasını onayladı.

Meclisten yapılan yazılı açıklamada, Genel Kurul oturumunda 9 oya karşılık 20 “evet” oyu ile “Vatandaşlık ve İsrail’e Giriş Yasası”nın 14 Mart 2024 tarihine kadar uzatıldığı belirtildi.

Açıklamada, “İran, Irak, Lübnan ve Suriye’de ikamet edenler ile bu ülkelerin vatandaşlarına ve benzer şekilde Batı Şeria ve Arap vatandaşlarına İsrail vatandaşlığı veya İsrail’de kalma izni verilmeyeceği kaydedildi. Gazze’ye İsrail’de oturma izni verilmeyecek.”

Demokratik Barış ve Eşitlik Cephesi Milletvekili Ofer Cassif, oylama öncesi yaptığı konuşmada, söz konusu yasanın ırkçı olduğunu ve Filistin halkını birbirinden ayırmayı ve Yahudilere demografik avantaj sağlamayı amaçladığını belirtti.

Birleşik Arap Milletvekili İman Hatip Yasin, “İsrail Ortadoğu’nun tek demokratik devleti olmakla övünüyor ama bugün burada tasvip etmeye çalıştığınız şey demokrasiye alışkın değil, ırkçılıktır” dedi. söz konusu.

Yasin, bu yasa nedeniyle Filistinlilerin on yıllardır herhangi bir iş olanağından, sağlık sigortasından ve hatta ehliyetsiz yaşadıklarını kaydetti.

İsrail’de tartışmalı “aile birleşimi” yasası

Resmi adı “Vatandaşlık ve İsrail’e Giriş Yasası” olan söz konusu yasa ilk kez 2003 yılında kabul edildi. Her yıl genişletilen yasa, Filistinliler tarafından “aile birleşimi” yasası olarak adlandırılıyor.

Yasa, işgal altındaki Batı Şeria’da veya abluka altındaki Gazze Şeridi’nde İsrail vatandaşları ile Filistinliler arasındaki evliliklerin ardından “aile birleşimini” zorlaştırıyor.

2003-2021 yıllarında aile birleşimi yasaklanınca birçok aile dağıldı ve eşlerden biri bir bölgede diğeri başka bir bölgede yaşamak zorunda kaldı.

sabanozuajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu